top of page

Blog: Is een blut ziekenhuis een probleem of een kans?

Mijn oog viel pas op een artikel in de Telegraaf met de kop ‘ZIEKENHUIZEN BLUT’. Vijftien Nederlandse ziekenhuizen kampen met ernstige financiële problemen. Twee ziekenhuizen staan zelfs op de rand van de afgrond.


In eerste instantie schrok ik hiervan. Welke ziekenhuizen zijn het? Zit die van mij er bij? Wat houdt dit in voor de zorg als ik in een blut ziekenhuis kom te liggen? Krijg ik nog wel de zorg die ik nodig hebt of wordt het puddinkje bij het avondeten geschrapt? Toen ik verder las bleek de schade te overzien, het ging maar over 15 ziekenhuizen van de 283 in Nederland en maar 2 daarvan staan op de rand van de afgrond.

Maar zijn dit misschien niet de eerste scheurtjes in het huidige zorgsysteem? Ziekenhuizen die failliet dreigen te gaan is dat niet een teken aan de wand? Er gaat veel geld naar ziekenhuizen en zelfs dan krijgen we het niet meer helemaal rond. Dit is een kans om te kijken wat er gedaan kan worden aan het voorkomen van ziekte. Als dat niet lukt dan zijn er altijd nog 268 ziekenhuizen die je uitstekend kunnen helpen.

Maar wat is de rol van een ziekenhuis in het voorkomen van ziekte? Ze hebben hun naam op dit punt niet mee, maar er zit wel veel expertise, dus waarom kan een ziekenhuis geen rol vervullen rondom preventie in een wijk? Een ziekenhuis zou zelfs beloond kunnen worden voor het voorkomen van ziekte in plaats van betaald worden voor het genezen.

Wat zou u het liefste als dominant model zien?

Het ziekenhuis met artsen die je uitstekend kunnen repareren en met elke reparatie geld verdienen, of een ‘gezondenhuis’ met artsen die helpen bij het voorkomen van ziekte? Verdienmodel: per in gezonde staat van ouderdom overleden persoon verdient het ziekenhuis bedrag x.

Overigens stond onder in het artikel de ware schuldige: Volgens adviesbureau EY daalt het rendement van ziekenhuizen door de zorgverzekeraars, die keihard onderhandelen over de prijs. Daarnaast zijn medicijnen steeds duurder geworden.

Maar volgens mij proberen de zorgverzekeraars in opdracht van u en ik alleen de kosten laag te houden en is het huidige op ziekte gerichte reparatiemodel aan vervanging toe.

2 weergaven0 opmerkingen

Kommentare


bottom of page