Het Nederlandse zorgsysteem benadert de perfectie. Bijna iedereen heeft een basisverzekering, alle zorg is leverbaar en wordt geleverd door vakbekwame zorgverleners. Maar hoe perfect het ook is, de kosten nemen elk jaar toe en je kan de krant niet open slaan of je leest weer over een miljoen mensen die welvaartsziekte x hebben. Ik vraag mij dan ook oprecht af hoe perfect het huidige zorgsysteem daadwerkelijk is?
Uit eigen ervaring weet ik ieder geval dat het huidige systeem vrij robuust in elkaar zit. Ik innoveer al jaren in de zorg met apps en concepten gericht op meer regie geven aan de cliënt en het stimuleren van gezond gedrag. Maar regelmatig blijkt dit niet helemaal in het huidige systeem te passen. Laat ik een voorbeeld geven. Een app die de cliënt meer regie geeft klinkt goed en wordt ook vaak genoemd in allerlei beleidsstukken. Maar als puntje bij het paaltje komt is dat toch lastig organiseren. Het huidige systeem moet het vooral hebben van zorgverleners die uren draaien net zoals in de wereld van consultants en hoe meer hulp er nodig is hoe prettiger we ons voelen als hulpverlener. Het zorgen voor anderen is voor veel hulpverleners ook vaak belangrijke reden geweest om in de zorg te gaan werken. Het meer regie geven of loslaten is niet makkelijk plus het kost je ook nog eens geld.
Ik vraag mij af of je echt kan innoveren in een bestaand systeem dat waterdicht in elkaar zit? Veel ‘innovaties’ zijn gericht op het verbeteren van bestaande processen. Sneller maken, beter afstemmen, wachttijd verminderen, ketenaanpak, etc. beetje finetunen van het bestaande systeem en de rit uitzitten. Ik mis knallers als Uber en Airnbnb knotsgekke innovaties die ervan uitgingen dat elke autobezitter in potentie een taxichauffeur is en elke huiseigenaar een hotelier. Hoe gek kan je het bedenken!
Ik twijfelde al een tijdje of dit ook in de zorg mogelijk is toen ik het volgende tegenkwam, ene Don Quichot genaamd Robert van de Graaf die werkt als verslavingsarts heeft samen met huisarts Hilly ter Veer bedacht om het Friese plaatsje Ureterp het eerste rookvrije dorp van Nederland te maken. Briljant, vergeet alle zorgpaden en multidisciplinaire teams voor kanker patiënten die door het roken longkanker hebben gekregen. Voorkom gewoon dat men begint met roken als kind. Maar hoe doe je dat??? gewoon niet meer het slechte voorbeeld geven. Op plekken waar kinderen komen gaan we gewoon niet meer roken, rookwaar ligt niet meer in het zicht in de supermarkt. Zeg maar ‘uit het oog, uit het hart’. Kan dit? Is hier een wet voor nodig? Hoeveel ambtenaren moeten zich hier over buigen? Nee, het is gewoon een ‘knotsgek’ iemand die samen met een huisarts zegt. Dit wordt het eerste rookvrije dorp van Nederland en het gaat ze nog lukken ook!
Hoe gek ben jij? Sta jij ook op om iets fundamenteels anders aan te pakken!
Comments