top of page

Blog: Gezondheid geld waard maken? Ja graag!

Ik baal dat ik elk jaar zo’n 6.000,- euro uitgeef aan de zorg in Nederland. Dat doe ik via allerlei belastingen en mijn zorgverkering. Dit wordt trouwen door elke volwassene in Nederland betaald, dus baalt u gerust mee. Nu baal ik niet zozeer van de hoogte van het bedrag maar ik baal vooral van de besteding van dit geld.

We hebben in Nederland een zorgstelsel gebaseerd op solidariteit waarin de focus vooral op ziekte en zorg ligt. We dekken elkaars kosten dus als je een gezondheidsprobleem hebt. In deze sector verdienen mensen hun geld met het beter maken van mensen die ziek zijn: van verpleegkundige tot chirurg. Prachtig werk doen zij, laat ik daar duidelijk over zijn. Maar het zijn wel mensen die bij organisaties werken die per uur of per verrichting betaald krijgen. Dus hoe meer zieke mensen des te beter voor de portemonnee van die organisatie. Dit fenomeen waarbij het dus loont om veel reparatiewerkzaamheden te verrichten wordt ook ‘de perverse prikkel’ genoemd. Kortom ziekte is geld waard in Nederland.

Het goede nieuws is dat allerlei welvaartszieken zoals Obesitas, Diabetes type 2, hart- en vaatziekten in veel gevallen te voorkomen zijn door een gezonde leefstijl. Kortom tel uit je miljardenwinst. Maar als het huidige systeem en met name de financiering ervan vooral gericht is op repareren en niet op voorkomen, hoe kunnen we dan de focus verleggen naar gezond gedrag stimuleren en het voorkomen van ziekte. Opvallend detail: in de complete opleiding van een arts wordt maar 6 weken besteed aan onderwijs over preventie.

Ik vraag mij nu af of de trend van stijgende zorgkosten is om te buigen door meer op gezondheid te focussen in plaats van ziekte. Stel je voor dat we gezondheid geld waard zouden maken. Hoe zou dat eruit zien? Waar zouden we beginnen?

· Is het vergoeden van preventieve zorg een mooi startpunt? En wie zou dit type zorg dan verlenen? Zijn dat vooral de leefstijlcoaches en diëtisten? Of een nieuw soort dokter?

· Wat gebeurt er als we een gezonde leefstijl van mensen zouden belonen? Zou diegene die leidt aan Diabetes type 2 of overgewicht gemotiveerd zijn om bijvoorbeeld meer te gaan wandelen/bewegen om daarmee zijn herstel te bevorderen?

· Zou het belonen van artsen die zorgen dat iemand zijn leefstijl aanpast en niet meer terugvalt in oude gewoonten de oplossing zijn?

Ik vind dat het tijd is voor verandering. Ik vraag mij wel af of de €21,9 miljoen die extra beschikbaar is gekomen voor het Nationaal Programma Preventie voldoende is om een verandering op gang te brengen. Hoeveel gezonder gaat u leven voor 1,28 Euro (uw deel van de 21,9 miljoen).

2 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page