top of page

Introductie coöperatief autodelen Kraayenstein

De voordelen van autodelen in een coöperatie

Een buurtcoöperatie laat je echt delen, geeft volledige vrijheid en is veel voordeliger dan huren. Huren bij Mywheels kost ongeveer €3,5 per uur plus €0,30 per km. Heb je een eigen auto zie dan hier wat de totale kosten zijn.

De kracht van samen afspraken maken

Als coöperatie bepaal je alles samen. Welke auto's gaan we leasen? Waar parkeren we welke auto's zodat we allemaal het meeste gemak ervaren? Doen er veel gezinnen met kleine kinderen mee. Dan bepaal je samen hoe om te gaan met kinderzitjes. Laten we die in een bepaalde auto zitten zodat dat makkelijker is? En zo zijn er nog meer zaken waar je samen met elkaar invulling aangeeft. 

 

De kosten van autodelen van elektrische auto’s in een coöperatie

De volgende prijsstelling wordt nu vaak gebruikt door coöperaties, hier zitten alle kosten in behalve je eigen bekeuringen en voor schades is er een eigen risico van €300,-

Prijs per uur

 • €2,60 per uur voor de 1ste 50 uur en €1,- voor de volgende uren per maand.

 • Tussen 0:00 tot 7:00 is betaal je geen prijs per uur.

 • 1 vaste dag van 7:00 tot 19:00 per week is €30,- per maand.

+

Prijs per kilometer

 • Afhankelijk van type auto (bv Kia e-Niro) ongeveer €0,23 per kilometer.

Het maandvoorschot

Elk lid, maakt een inschatting van zijn of haar maandelijkse gebruik met de ritanalyse tool. Op basis daarvan wordt een maandelijks voorschot berekend, dat je vooraf betaalt aan de coöperatie. Hiermee kan de leasemaatschappij vooruit worden betaald. Het streven is om met elkaar op basis van de door iedereen gereden kilometers de autokosten inclusief alle lasten en elektra af te dekken.

Aan het eind van bijvoorbeeld elk half jaar, worden de voorschotten die je hebt betaald verrekend met je daadwerkelijke gebruik. Houden we daarna nog geld over dan krijgt ieder een gelijk deel terug. Komen we te kort dan vragen we ieder een gelijk deel bij te leggen. Dit laatste komt zelden voor, maar is 1 keer gebeurd omdat niemand het effect van Covid heeft kunnen voorspellen.

autokosten plaatjes.jpg

De beste combinatie van auto’s en mensen om mee te starten

 • Met behulp van de ritanalyses wordt gekeken hoeveel auto’s er nodig zijn en of de mensen in de groep goed combineren. Een veelgebruikte verdeling is 20 huishoudens met 4 auto’s. Afhankelijk van het aantal leden en het autogebruik wat we zien in de proefperiode, kunnen we dit samen aanscherpen.

 • Je wilt een mooie balans van veelgebruikers en minder gebruikers. Dit kan met behulp van de ritanalyse mooi in kaart worden gebracht.
 • Woon-werk verkeer met de auto is mogelijk maar niet de hele week.

 

De WeGo app om de auto te gebruiken en ritten bij te houden

 • Je reserveert een van de auto’s om te gebruiken voor een bepaalde periode via de WeGo app. Met deze app open je ook de auto en wordt bijgehouden hoe lang je de auto gebruikt.

 • Als alle auto’s in gebruik zijn en je hebt toch een auto nodig, dan is er een back-up mogelijkheid via de coöperatie bij Greenwheels. In de praktijk monitoren we hoe vaak dit voorkomt en als dit te vaak voorkomt, analyseren we de piekmomenten en kijken we of er een extra auto nodig is.

 

Deelnemen als gezin

Je krijgt als gezin 1 periodieke afrekening maar je dient je wel als gezinslid apart in te schrijven. Ieder krijgt ook zijn eigen WeGo app login. Het mooie is dat je samen als gezin eerder boven de 50 uur komt en de vervolguren dan een stuk goedkoper zijn voor het gebruik.

Het oprichten van de coöperatie tijdens de proefperiode

Via de notaris richt je samen een coöperatie op. Er is een standaardcontract beschikbaar. De rollen die normaliter verdeeld worden zijn penningmeester, voorzitter en secretaris.

Opzegtermijn en deelnemen

Voor opzeggen is er een opzegtermijn van 3 maanden en dit kan op 1 januari jaarlijks. Dit heeft te maken met de leaseperiodes van de auto’s. Je kan op elk moment aansluiten. Voor de proefperiode geldt dat je na de 6 maanden proefperiode kunt beslissen of je verder wilt gaan. De ervaring tot nu toe is dat men enthousiast is en verder gaat.

 

Subsidie voor 6 maanden proefperiode

De gemeente stelt een subsidie van maximaal €18.000,- beschikbaar voor o.a. begeleiding, oprichten coöperatie en gebruik WeGo. Je betaalt alleen de gebruikskosten. Belangrijke voorwaarden zijn dat 20 huishoudens meedoen en minimaal 8 privé auto's tijdens de proefperiode van de straat zijn, lees hier meer.

 

Het stappenplan

 1. Geef je op bij lennard@bloei.nl als je mee wilt doen aan de proefperiode van 6 maanden.

 2. Bij 20 aanmeldingen vullen we samen de subsidieaanvraag in.

 3. Ritanalyse maken om de groepssamenstelling te toetsen en een voorschot te berekenen.

 4. Contract voor de proefperiode tekenen (vergelijkbaar met de registratie bij Mywheels) en starten proefperiode. Auto’s worden beschikbaar gesteld en we starten met autodelen.

 5. Tijdens de proefperiode wordt de coöperatie opgericht.

 

Beschikbare auto in de proefperiode.

In de proefperiode maken we gebruik van het aanbod van OnzeAuto hierbij is de keuze beperkt omdat het een kortdurend leasecontract betreft. Zoals het er nu naar uitziet is de Hyundai Kona beschikbaar voor de km prijs van €0,23. Dit is een middelgrote auto.

 

Waar worden de auto's geparkeerd in de wijk?

In de proefperiode maken we gebruik van bestaande laadplekken in de wijk. Na de proefperiode kunnen extra laad/parkeerplekken bij de gemeente worden aangevraagd.

bottom of page